Alles over het programma en tickets voor de OS 2024 in Parijs

Alles over het programma en tickets voor de OS 2024 in Parijs

24 augustus 2019

Met Parijs wordt één van 's werelds meest inspirerende steden als podium geboden voor de atleten. Ze willen er met de Olympische familie voor zorgen dat de Spelen in 2024 meer dan ooit  een unieke kracht heeft om met sport een betere wereld te helpen creëren. Dit willen ze mede doen aan de hand van hun bestaande en tijdelijke locaties in en rondom de stad. Zo zal het sportieve feest stromen langs de Seine en is het nieuwe Olympische dorp op slechts 15 minuten van het centrum van Parijs. Bezienswaardigheden als de Eiffeltoren en de Notre Dame zijn in het hart van Parijs gevestigd. Hierdoor verwelkomen ze al honderden jaren miljoenen toeristen van over de hele wereld en zijn ze voorbereid op het herbergen van iedereen die straks naar de OS komt.

Het Olympisch Dorp in Parijs

Ten noorden van Parijs in de zone "Grand Paris" moet het Olympisch Dorp komen te liggen en dit is ontworpen als een stadsvernieuwingsproject. Het zal een nieuwe woonwijk creëren aan de oevers van de Seine en in de buurt van het nieuwe transportknooppunt Pleyel. Het wordt een belangrijke maatstaf voor duurzaamheid en stadsvernieuwing. Na de Spelen omvat het erfgoed meer dan 2.200 nieuwe wooneenheden, verbeterde openbare voorzieningen, opgewaardeerde rivieroevers en een centrum voor bedrijven in de cultuur- en creatiesector.

In het hart van de stad is de zone "Paris Centre" bedoeld om de meest karakteristieke locaties van Parijs te transformeren in spectaculaire wedstrijdlocaties. Doel van de stad is om grote internationale sportevenementen vaker te organiseren, de sportparticipatie en het unieke erfgoed te vergroten en de toeristische ervaring te verfijnen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om  zwemwedstrijden te organiseren in de rivier en de kanalen en het sporten in openbare ruimtes.

Welke nieuwe sporten zijn er op de Olympische Spelen in 2024 in Parijs?

Parijs heeft als tweede organiserend commitee de mogelijkheid gehad om extra sporten toe te voegen aan de Olympische Spelen. De organisatie heeft gekozen voor deze 4 nieuwe sporten:

  1. Breaking
  2. Skateboarden
  3. Sportklimmen
  4. Surfen

Deze voorlopig opgenomen in het Olympische Programma. Deze vier sporten zijn in lijn met de Olympische Agenda aangezien ze bijdragen aan een evenwichtiger en meer stedelijk programma én de mogelijkheid bieden om zo in contact te komen met de jongere generatie. Ze moeten het algemene dynamische concept, dat zich richt op inclusiviteit, het inspireren van een nieuw publiek en het hosten van maatschappelijk verantwoorde Spelen, versterken.

Bekendmaking van het wedstrijdprogramma en locaties van de Spelen in Parijs in 2024

Het programma inclusief alle locaties voor de Olympische Spelen in 2024 is nog niet bekend. Wel is bekend dat op vrijdag 26 juli de openingsceremonie is en er op zaterdag 27 juli wordt gestart met de eerste sporten. Zoals altijd, is er wel een schema van welke sporten wanneer aan de beurt zijn. Zo is het hockeytoernooi bijvoorbeeld gedurende de gehele Spelen, net als volleybal, voetbal en andere teamsporten. Er wordt dan gestart met de poulewedstrijden. Ook staat bijvoorbeeld het zwemmen de eerste weken op het programma en komt het wielrennen pas later aan bod. Maar wat de exacte data per sport is, volgt meestal ongeveer 2 jaar van tevoren, leert de ervaring. En dan nog is het niet bekend wanneer Nederland bijvoorbeeld de halve finale speelt, aangezien dit weer afhangt van de positie in de poule. Wel weet je ruimschoots van tevoren (ongeveer 2 jaar dus) de planning van de poulewedstrijden, kwalificaties en de grote finales.

Op 9 augustus 2024 eindigen de OS van Parijs met de officiële sluitingsceremonie.

Wat & Hoe reisgids  -   Parijs

Hoe en waar bestel ik tickets en kaarten voor de Olympische Spelen in Parijs?

Afhankelijk van de stad, het aanbod etc. werkt het NOC*NSF samen met vaak één partij die de kaartverkoop en supportersreizen mag regelen. Zo mag Sunweb Sports & Events alles regelen met betrekking tot tickets en reizen voor de Spelen in Tokyo 2020. Zij hebben dan het exclusieve recht voor de kaartverkoop in Nederland. Dit wordt ook ruim 2 jaar (vaak in juni, leert de ervaring) van tevoren bekend gemaakt, wanneer de prijzen (grofweg) en het sportprogramma bekend zijn. Vanaf dan kun je je ook aanmelden bij de aanbieder van de tickets, zodat je meegaat bij de verdeling van alle beschikbare tickets. Je moet er uiteraard wel snel bij zijn gezien de verwachte grote vraag. En helemaal met de Spelen in Parijs zal de vraag vanuit Nederland voor kaarten groot zijn is de verwachting. Hetgeen namelijk ook het geval was tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen in 2012. 

Hoe koop ik losse kaarten voor wedstrijden van Team NL?

Zoals gezegd zal er straks één aanbieder zijn in Nederland die verantwoordelijk wordt voor de ticketverkoop. Voor Tokyo waren de tickets op 21 juni 2019 beschikbaar en bijna direct uitverkocht. Wat handig is om te doen is om aan te melden op onze nieuwsbrief op de homepage van de site. Dan houden wij je op de hoogte als de kaarten beschikbaar zijn. Een alternatief is om in andere landen tickets proberen te bemachtigen, maar dit schijnt erg lastig te zijn.

Hoe kan ik tickets boeken voor een Nederlandse finale?

Het is vooraf lastig te bepalen of een Nederlands team of deelnemer de finale gaat halen. Het is ook niet mogelijk om een garantieticket te bestellen voor de finale, voor andere rondes is dit wel een optie. Je doet er goed aan, indien je zeker wilt zijn van aanwezigheid, je hier vooraf voor in te schrijven. T.z.t. kun je altijd, indien er geen Nederlander in de finale staat, je ticket nog inleveren of verkopen.

Welke olympische sporten zijn zonder kaartje te bezoeken?

Er zijn tijdens de zomerspelen altijd een aantal sporten die zonder kaartje te bezoeken en te bekijken zijn. Dat zijn dan met name de sporten die zich niet in een stadion afspelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het wielrennen, de marathon en roeien.

Zijn er pakketreizen inclusief tickets en overnachtingen in Parijs?

Hoogstwaarschijnlijk bestaat er straks ook de mogelijkheid om een pakketreis te boeken met alles erop en eraan. Wel zal hier minder gebruik van gemaakt worden, aangezien je zelf eenvoudig naar Parijs kunt afreizen vanuit Nederland en vooraf een hotel of accommodatie kunt boeken.

Hoe koop ik kaarten voor wedstrijden met Nederlandse sporters, zogenaamde NL-Garantie tickets?

De verwachting is dat er voor 2024 opnieuw garantietickets gaan worden aangeboden, net als voor Tokyo. Voor de poulefase van teamsporten hockey, handbal en volleybal is het tot kort voor aanvang van de Olympsiche Spelen niet bekend wanneer het Nederlands team zal gaan spelen. Om te toch de garantie te hebben dat je aanwezig bent bij de wedstrijd waarin het Nederlandse team speelt, zijn er de NL-Garantie tickets ontwikkeld.

Wat als het Nederlandse team uitgeschakeld wordt?

Om dat het niet te voorspellen is of en wanneer een Nederlands team wordt uitgeschakeld, bestaat er de mogelijkheid om met een NL-Garantie ticket voor een kwart- of halve finale zelf te beslissen welke kwartfinale of halve finale je van die dag wilt kijken indien het Nederlands team zich niet heeft geplaatst.

Tip: voor finalewedstrijden zijn er geen NL-Garantietickets te boeken, omdat er maar één finale is. Wil je een finale bijwonen, kun je dus hiervoor de reguliere finale ticket kopen (zie hierboven).

Overigens zijn de NL-Garantie tickets persoonlijk en niet overdraagbaar aan derden en ook niet restitueerbaar. Hoe dat exact voor de OS 2024 gaat gelden volgt later.

Reacties

Info tickets; zwemmen, atletiek, handbal, baanwielrennen, mountainbike

Info over handbal, (beach)volleybal, hockey en atletiek zijn in het bijzonder welkom. Zowel de info over de poule/serie fase als de vervolgwedstrijden en de prijzen die hiervoor gelden.

Graag info mbt tickets en hotel

Info mbt tickets

Vooral graag info over tickets.

Ik blijf graag op de hoogte

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden