In welke steden vinden de sporten plaats tijdens de OS 2024 in Frankrijk?

In welke steden vinden de sporten plaats tijdens de OS 2024 in Frankrijk?

13 februari 2022

Inhoudsopgave

In 2024 zal Parijs niet de enige stad zijn waar de Olympische Spelen worden gehouden. Er komen 63 speelsteden die atleten, officials, toeschouwers en journalisten zullen ontvangen en hen de kans bieden om deel te nemen aan de Olympische en Paralympische Spelen. Of het nu gaat om een sportevenement, een toernooi of een atletendorp, de speelsteden werken hand in hand met Parijs 2024. In de hele regio Groot-Parijs, van het noorden van Frankrijk tot het zuiden, en zelfs in de overzeese gebieden van Frankrijk, met Tahiti als gastheer voor de surfwedstrijd, zullen ze allemaal bijdragen aan het succes van Parijs 2024. 

Speelstad: Versailles

Versailles zal gastheer zijn voor de Olympische en Paralympische ruiterwedstrijden, evenals voor de moderne vijfkamp, die zullen plaatsvinden tegen een prachtig decor op het domein van het Paleis. 

versailles olympische spelen parijs 2024

Interview met François de Mazières, burgemeester van Versailles:

Wat betekent het voor een stad als Versailles om de Olympische en Paralympische Spelen te verwelkomen?

 Het is een ongelooflijke kans voor ons. Versailles is over de hele wereld bekend om zijn paleis. Het is een stad met een rijke geschiedenis en het zal een waar spektakel zijn om onze poorten te openen voor 's werelds grootste sportevenement. Visueel zal het decor adembenemend zijn. De ruiterspelen zullen vlak voor het paleis van Versailles plaatsvinden, wat beelden oplevert die over de hele wereld zullen worden uitgezonden. Het is belangrijk voor onze stad om sport op deze manier te vieren, om onze sportclubs in staat te stellen deel te nemen aan het evenement en om de betrokkenheid bij sport te vergroten. Versailles is een stad met een groot aantal sportclubs en een groot aanbod aan sportactiviteiten, en we zijn blij dat we deze voor de Spelen van 2024 in de schijnwerpers kunnen zetten. 

Hoe is de relatie met Paris 2024? Heeft u regelmatig contact met het organisatiecomité?

Wij hebben zeer regelmatig contact met Parijs 2024. Deze samenwerking gaat veel verder dan de evenementen die voor de Spelen worden georganiseerd, aangezien Versailles tijdens de Biënnale van Architectuur en Landschap in 2022 en opnieuw in 2024 een inzicht zal bieden in de architectuurprojecten die voor de Olympische Spelen en Paralympics in uitvoering zijn. Wij zien het als een kans om al in 2022 te beginnen met de viering van de Spelen en als katalysator te werken voor een praktijk die sport en cultuur verenigt en vermengt op een manier die past bij de stad Versailles. Daarom willen wij deze dimensie onder de aandacht brengen tijdens de Biënnale, die sterk gericht is op duurzame ontwikkeling - een ander essentieel onderdeel van het project Parijs 2024. 

Versailles heeft een aantal aanpassingen moeten doorvoeren om de verschillende evenementen van de Spelen te kunnen organiseren. Zullen deze aanpassingen een erfenis opleveren die ook na 2024 zal blijven bestaan?

Deze aanpassingen zullen heel wat voordelen opleveren, zeker als je rekening houdt met het katalyserende effect van de Spelen. We hebben een grootscheeps programma voor de renovatie van het erfgoed opgezet, dat paradoxaal genoeg de afbraak inhoudt van een vrij groot gebouw dat bij de uitgang van de tuinen van het paleis stond en een historische anomalie vormde, aangezien het in de jaren 1930 was gebouwd en nogal misplaatst leek in de tuinen. Het zal vóór de Spelen worden afgebroken, wat een zeer positieve blijvende impact zal hebben. De Spelen zijn een gelegenheid om een aantal projecten die we al een aantal jaren uitvoeren, een nieuwe impuls te geven en te versnellen. Zij zullen een katalysator zijn voor het grote transformatieprogramma dat wij voor het paleis van Versailles uitvoeren.

Olympisch dorp: Ile-Saint-Denis

De stad Ile-Saint-Denis zal een deel van het Olympisch en Paralympisch dorp herbergen (verspreid over de drie steden St Ouen, Saint-Denis en Ile-Saint-Denis).  

Interview met Mohamed Gnabaly, burgemeester van Ile-Saint-Denis

Uw stad zal enkele van 's werelds grootste atleten ontvangen. Wat vinden de inwoners daarvan?

De inwoners en de verkozenen zijn erg trots op het vooruitzicht om 's werelds beste atleten in onze stad te verwelkomen. Vroeger, als mensen aan Ile-Saint-Denis dachten, dachten ze aan het outlet dorp "Marques Avenue", maar nu noemen ze altijd de Spelen!

Olympische Zomerspelen 2024 - Wikipedia

Wat is er zo bijzonder aan Ile-Saint-Denis?

Ons atypische dorp telt 8.000 inwoners, we zijn omringd door een aantal grote steden en liggen aan de rand van een hoofdstad. Ons lange en smalle eiland strekt zich uit over 177 hectare, waaronder een departementaal park van 30 hectare en een natuurpark van 40 hectare. De bouw van het atletendorp omvat ook de bouw van een nieuwe brug over de Seine om onze stad met Saint Denis te verbinden, wat onze busdiensten zal verbeteren. Wij werken ook aan de ontwikkeling van onze rivieroevers, de uitbreiding van het gebruik van de binnenvaart, het begraven van elektriciteitsleidingen en de renovatie van sociale woningen, om maar een paar van onze projecten te noemen. Tegen 2030 zal de stad volledig zijn omgevormd en de Spelen van 2024 in Parijs vormen een aanzienlijke katalysator en versterking voor onze projecten. 

De bouwprojecten moeten voorrang geven aan duurzaamheid en aan een aantal milieuvereisten voldoen. Is dat iets dat u belangrijk leek? 

Het is zeker een verbintenis op lange termijn, maar de Spelen zetten ons ertoe aan om hoger te mikken, om ambitieuzer en innovatiever te zijn dan we anders zouden hebben geprobeerd. Parijs 2024 heeft ons echt uitgedaagd, we testen veel nieuwe ideeën waarvoor we anders waarschijnlijk te terughoudend zouden zijn geweest. 

De Spelen zullen een erfenis van 330 nieuwe woningen opleveren. Is dat iets wat de stad nodig had?

We hadden al voor de Spelen plannen om deze woningen te bouwen, om een deel van de stad te rehabiliteren dat 20 jaar onbewoond was gebleven sinds de logistieke bedrijven de opslagplaatsen daar hadden verlaten. Toen we ontdekten dat we mogelijk gastheer zouden zijn voor het atletendorp, zijn we een raadplegingsproces gestart met de plaatselijke bewoners en groepen om te peilen of ze zin hadden om bij dit soort project betrokken te raken. Tegelijkertijd hebben wij ons bestek opgesteld, waarbij onze eerste zorg was om de plaatselijke bevolking actief bij het project te betrekken en ervoor te zorgen dat zij er het meest van zou profiteren. De bevolking van Ile-Saint-Denis telt 85 verschillende nationaliteiten, en wij vinden het nogal poëtisch dat ons internationale eiland de wereld zal verwelkomen. Sindsdien hebben we het project voor het ecodistrict rivier ontwikkeld, aangezien de Spelen een aanzienlijke extra impuls bieden om naar buiten te treden en financiering te vinden, onze gebouwen te renoveren en onze bewoners erbij te betrekken. 

Speelstad: Nice

Tijdens de Spelen van Parijs 2024 zal Nice gaststad zijn voor een aantal wedstrijden van het Olympisch voetbaltoernooi.  

Interview met José Cobos, sportvertegenwoordiger van de stad Nice:

Wat betekent het voor een stad als Nice, die al betrokken is geweest bij een aantal grote sportevenementen, zoals Euro 2016, om de kans te krijgen de Spelen te organiseren?

Sinds 2008 is de stad Nice inderdaad elk jaar betrokken bij prestigieuze sportevenementen, waaronder triatlons, marathons, de wielerwedstrijd Parijs-Nice en de start van de Tour de France, de wereldkampioenschappen kunstschaatsen, de wereldkampioenschappen voetbal voor mannen in 2016 en voor vrouwen in 2019, de wereldkampioenschappen rugby in 2023 en het olympisch voetbaltoernooi in 2024. We zijn verheugd deel uit te maken van deze wereldwijde evenementen, die we zien als een erkenning voor het werk dat er gedurende vele jaren in is gestoken. Vandaag zijn we bijzonder trots om deel uit te maken van het team van Parijs 2024, ook al zouden we ons als sportliefhebbers hoe dan ook betrokken hebben gevoeld! 

Hoe pakken jullie de organisatie van het openbaar vervoer aan?

Het stadion is goed bereikbaar met de tram. Dat is belangrijk, en misschien een van de redenen waarom wij zijn uitgekozen om al deze evenementen te organiseren. De stad Nice heeft tegenwoordig een tramsysteem en een netwerk van elektrische bussen. Over het algemeen vinden de evenementen die wij organiseren plaats in het hart van de stad, wat betekent dat iedereen mee kan doen en van de sfeer kan genieten, en daarom zal de geest van de Spelen tijdens het toernooi sterk in Nice schijnen! 

Hoe werkt u samen met Parijs 2024 voor een dergelijk evenement?

We hebben regelmatig contact met Parijs 2024 omdat zij een groot sportevenement in Frankrijk organiseren, dus het leek gewoon vanzelfsprekend dat zij nauw zouden samenwerken met een stad als Nice, die het hele jaar door elk jaar sport viert. Vandaag werken we hand in hand om ervoor te zorgen dat de Spelen een daverend succes worden, 100 jaar nadat Frankrijk voor het laatst het evenement organiseerde. Het is een eer voor Frankrijk, dat veel ervaring heeft met het organiseren van grote evenementen, en we zijn er allemaal trots op dat de stad Nice een rol zal spelen in dit ongelooflijke avontuur. 

Speelstad: Colombes

De stad Colombes is gastheer van het Olympisch veldhockeytoernooi in het Yves-du-Manoir stadion. Dit historische stadion was de belangrijkste locatie voor de Olympische Spelen van 1924, waar met name de openingsceremonie en de atletiekwedstrijden plaatsvonden.

hockeystadion os 2024 parijs

Interview met Patrick Chaimovitch, burgemeester van Colombes, vice-voorzitter van de Métropole du Grand Paris en Fatoumata Sow, vice-burgemeester belast met sport, Olympische en Paralympische Spelen, algemene zaken, grootstedelijke aangelegenheden, gelijkheid van vrouwen en mannen en antidiscriminatie.

Wat betekent het Yves du Manoir Stadion voor de stad Colombes? 

Fatoumata Sow: De buurtbewoners zijn erg trots op het stadion. Het staat er al vele jaren en is geëvolueerd om zich aan te passen aan de tijd. In 1924 was het het belangrijkste stadion in de Parijse regio, en we zijn er trots op dat we dit historische hart van de Franse sport hebben kunnen behouden. 

Patrick Chaimovitch: We zijn allemaal zeer trots om in Colombes te wonen. Je kunt niet aan Colombes denken zonder het Yves-du-Manoir stadion en vice versa. Wij vonden het heel belangrijk dat het stadion betrokken werd bij de Spelen van 2024.

Hoe bereidt de stad zich voor op de Spelen?

F. S. : Wij willen de plaatselijke bevolking warm maken voor hockey en voor de Spelen in het algemeen. We hebben hockey toegevoegd aan het sportaanbod in het plaatselijke sportcentrum, waar kinderen van de plaatselijke basisschool op woensdagnamiddag terecht kunnen. De stad heeft ook zijn eigen hockeyclub en de Franse veldhockeyfederatie is hier ook gevestigd. Colombes is goed op weg om de veldhockeyhoofdstad van Frankrijk te worden! Bij elk sportevenement dat we organiseren, proberen we zoveel mogelijk mensen bij de hockeysport te betrekken. Het maakt stilaan deel uit van het dagelijkse leven van de kinderen uit de buurt en zij brengen hun familie mee. 

P. C.: Hoewel veldhockey in Frankrijk niet zo populair is als voetbal, mogen we niet vergeten dat de sport, die door zowel mannen als vrouwen wordt gespeeld, enorm populair is bij miljoenen mensen over de hele wereld. We kunnen hockey inzetten om universele bruggen te slaan met veel Olympische en Paralympische filosofieën, zoals het verbinden met mensen van verschillende achtergronden en verschillende sporten. 

De Spelen van Parijs 2024 willen verantwoordelijk zijn. Hoe streeft u dit doel na in Colombes?

P. C.: Het afgelopen jaar hebben we een strategie geïmplementeerd die sterk gericht is op de milieutransitie, wat mooi aansluit bij de Olympische prioriteiten. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer en wij blijven onophoudelijk werken aan de ontwikkeling van het gebruik van deze diensten om het gebruik van individuele auto's tot een minimum te beperken. Bovendien zijn we bezig een "30 km/uur-stad" te worden, met fietspaden en een betere toegankelijkheid voor iedereen. 

F. S.: Bij de renovatie van ons aquacentrum hebben wij echt prioriteit gegeven aan milieuoverwegingen. Naast de infrastructuur voor de Spelen hebben wij een plan ontwikkeld voor de renovatie van al onze sportvoorzieningen, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu. 

Zijn er veranderingen aan het Yves-du-Manoir-stadion die na 2024 als erfenis zullen blijven bestaan?

P. C.: De gemeenteraad heeft ons opgedragen het stadion te moderniseren, daarom hebben we de oude zitplaatsen ontmanteld, nieuwe velden aangelegd die dan gebruikt zullen worden voor rugby en voetbal, nieuwe kleedkamers aangebracht en een atletiekzone ontwikkeld, dit alles in het kader van een aangelegd programma. Bovendien zal de stad Colombes ook de trainingsfaciliteiten voor het kunstzwemmen ter beschikking stellen in ons aquacentrum dat zal worden gerenoveerd en aangepast om er wedstrijden en recreatief zwemmen te organiseren.

In 2024 komen de Olympische Spelen naar Parijs!

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden